Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا؛ آیت‌الله مصطفی محقق داماد، رئیس گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی در نشست «صلح و دموکراسی» که به همت گروه علمی تخصصی صلح انجمن جامعه شناسی ایران و با مشارکت دفتر مطالعات معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران شب گذشته در مجموعه ایوان شمس برگزار شد، به سخنرانی درباره صلح در الهیات پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



آیت‌الله محقق داماد در ابتدای سخنان خود به قرائت شعری از ملک الشعرای بهار پرداخت که می‌سراید: فغان ز جغد جنگ و مرغوای او/ که تا ابد بریده باد نای او. بریده باد نای او و تا ابد/گسسته و شکسته پرو پای او. ز من بریده کرد آشنای من/کز او بریده باد آشنای او. چه باشد از بلای جنگ صعبتر؟ /که کس امان نیابد ازبلای او. شراب او زخون مرد رنجبر/ وز استخوان کارگر، غذای او.

وی با بیان اینکه نام فیلسوف امانوئل کانت برای همه آشناست اظهار کرد: این فیلسوف بزرگ بنیانگذار حقوق بشر در غرب شناخته می‌شود. او در سال‌های پایانی عمرش به تالیف کتابی با عنوان صلح جاودان پرداخت که به زبان انگلیسی «Perpetual Peace» ترجمه شده است.

رئیس گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: در مقدمه این کتاب ۱۳۰ صفحه‌ای که به زبان آلمانی نوشته شده است، آورده‌اند او این عنوان را از بک تابلو در رستوران در آلمان گرته برداری کرده بود. کانت از خانه‌اش بیرون نرفت، ولی گویا همه جهان را با مطالعه می‌شناخت. این تابلو به گورستان اشاره می‌کرد و نوشته بود سرزمین صلح پایدار. کانت از این طنز نقاشی استفاده کرد که مقصودش این بود که صلح پایدار تنها در گورستان است و تا بشر زنده است با یکدیگر می‌جنگد.

وی با اشاره به نظریه‌ای که معتقد به نهفته بودن جنگ در ماهیت و ذات بشر دارد، گفت: گروهی معتقدند که تا بشر زنده است که ذاتش این است که دیگری حمله کند و بجنگد. کانت طرحی در این رساله پیش‌بینی کرد که طرح نظارت بر عدم جنگ و ایجاد آشتی میان انسان از بیرون را مطرح می‌ساخت. این طرح بنیانگذار مجمع ملل و سپس سازمان ملل متحد شد.

محقق داماد با اشاره به مقاله‌ای که در نقد رساله کانت نوشته شده بود، اظهار کرد: نویسنده در این مقاله اشاره داشت که این رساله ۱۳۰ صفحه بیشتر نداشت، اما علی رغم آن از تاریخ تألیف آن تا نگارش این مقاله بیش از ۱۳۰ جنگ در خود آلمان اتفاق افتاده است. سؤال این است که آیا واقعا صلح پایدار غیرممکن است و آیا میان بشر این وجود ندارد تا درک و تعقلش به این سو برود و نتیجه بگیرد که باید با یکدیگر با صلح زندگی کنیم. آیا این مسئله امکان دارد؟ راهش چیست؟

وی با بیان اینکه من به عنوان یک فرد آشنا به الهیات مسئله صلح را بررسی می‌کنم، تصریح کرد: اساسا سؤال اینجاست که آیا نهاد و مفهوم خدا در میان بشر برای جنگجویی است و انبیاء برای این آمده‌اند که بشر را برای حمله و جنگ تقویت کنند یا اینکه این فکر برای یک عده دیگر است؟ به نظر من حداقل در کتاب عهد جدید این چنین نیست، عهد قدیم را اکنون بحث نمی‌کنم، ولی انجیل کتاب عشق و آرامش و صلح است؛ عیسی پیامبری است که مبشر صلح و آرامش است. نمی‌دانم مسیحیت امروز جهان در مقابل این سؤال که تعالیم حضرت مسیح چه شد چه جواب می‌دهند.

رئیس گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: در قرآن کریم مطرح شده است که بشر اگر این دو اصل را در کنار یکدیگر رعایت نکند، یقینا خون‌ریز و سفاک می‌شود و آدم می‌کشد. دو اصل با تفسیر صحیح اگر در کنار هم قرار گیرد، بشر با این دو بال به سوی آرامش و صلح می‌رود و به دنبال آن، احترام برای غیر خود، یعنی کرامت بشری و احترام به انسان‌های دیگر و تواضع خواهد آورد.

وی با بیان اینکه قرآن کریم این دو اصل را ایمان و عمل صالح معرفی می‌کند، گفت: این دو هیچ کدام از منظر قرآن بدون هم جواب نمی‌دهد. ایمان این نیست که ما به یک اموری اعتقاد داشته باشیم. ایمان در معنای مصدری یعنی پناه آوردن، پناه آوردن به خدایی که یکی از نام‌‌هایش صلح است. سلام یعنی صلح. خدا یعنی سلام، صلح و آرامش. پناه بردن به آغوش سلام ایمان است؛ اسلام نیز یعنی تسلیم شدن در مقابل صلح و آرامش. این یعنی اسلام.

محقق داماد با اشاره به شرایط منطقه اذعان کرد: آیا ایمان به چنین خدایی به این معناست که با نام او آدم بکشیم و سر ببریم؟ اگر گوش دل بدهید می‌بینید که در خاورمیانه چگونه با نام خداوند سر بریده می‌شود. کودکان در برابر چشمان خود یتیم می‌شوند و زنان به نام خدا اسیر. خداوند متعال می‎‌فرماید: «هُوَ اللَّهُ الَّذِی لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ الْمَلِکُ الْقُدُّوسُ السَّلامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَیْمِنُ...؛ اوست خداوندى که خدایى جز او نیست، فرمانرواى قدوس سلام مؤمن مهیمن...» (حشر/۲۳). او مومن و سلام است. یعنی خدای صلح.

وی با بیان اینکه در کنار یک چنین ایمانی که یعنی امنیت‌خواهی و پناه آوردن در صلح، عمل صالح مطرح می‌شود، گفت: می‌دانیم که صلح و صالح از یک ریشه است؛ عمل صالحی یعنی عملی که دنباله روی صلح باشد و آتش نیاورد. این ایمان یعنی صلح با خدا و دوم صلح با آفرینش است. بجز «من» را احترام کردن و به جای آن «ما» گفتن. یعنی اظهار نظرات را احترام بگذاریم. از درون این ایمان تمام حقوق بشر، آزادی بیان، آزادی قلم، احترام به آرای مردم، احترام به دیگری و بسیاری از امور دیگر بیرون می‌آید.

رئیس گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به بحث احترام به طبیعت در ایمان تصریح کرد: قرآن مجید می‌فرماید: «وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذینَ یَمْشُونَ عَلَی الْأَرْضِ هَوْناً...؛ بندگان (واقعی خدای) رحمان کسانی‌اند که بر (روی) زمین با آرامش و فروتنی راه می‌روند...» (فرقان/۶۳). شخص مومن کسی است که در هنگام قدم برداشتن بر زمین، به پیرامون خود همچون جنگل، دریا و طبیعت با تواضع برخورد می‌کند و با نظر تجاوز، قهر و غلبه نمی‌نگرد. خود را ذره‌ای از عالم اطراف می‌بیند.

وی با بیان اینکه بشر مومن عالم را در قالب آیات الهی می‌نگرد، عنوان کرد: به قول باباطاهر «به دریا بنگرم دریا ته بینم/ به صحرا بنگرم صحرا ته بینم / به هرجا بنگرم کوه و در و دشت/ نشان از قامت رعنا ته بینم». این معنای ایمان است. به فرمایش قرآن کریم «إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ؛ حقیقتا انسان دستخوش زیان است»؛ یعنی بشر در خسران و درگیر جنگ و ناآرامی است مگر اینکه ایمان و عمل صالح انجام دهد.

گزارش از محمد پارسائیان

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا محقق داماد صلح و دموکراسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۸۷۴۳۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امروز روز جهانی خَر است!

۸ می، روز جهانی خر (الاغ) نامگذاری شده است. خر یکی از قدیمی ترین و استوارترین همراهان بشریت است. از مسیرهای تجاری باستانی که از صحراها عبور می کردند تا مزارع کشاورزی، خرها قهرمانان گمنامی بوده اند که بارها را به دوش می کشیدند و تجارت را تسهیل می کردند.

به گزارش روزیاتو، انعطاف پذیری و توانایی آنها برای رشد در شرایط سخت آنها را برای اجداد ما ضروری ساخته بود، ویژگی ای که امروزه در بسیاری از نقاط جهان همچنان ارزشمند است.

از نظر فرهنگی، خرها در فرهنگ عامه، دین و ادبیات جاودانه شده اند که اغلب نماد صبر، استقامت و خدمت است. در بسیاری از سنت ها، آنها به عنوان تجسم طبقه کارگر دیده می شوند که نشان دهنده زحمات مردم عادی هستند. روز جهانی خر نه تنها قدردانی از خدمات آنهاست، بلکه به رسمیت شناختن این ویژگی های ارزشمند است.

در دوران معاصر، نقش خر تغییر یافته است، اما ارزش ذاتی آنها بدون تغییر باقی مانده است. آنها همچنان در جوامع روستایی ضروری هستند و به کشاورزی و حمل و نقل کمک می کنند. علاوه بر این، آگاهی روزافزون از رفاه حیوانات، نیاز به حفاظت و احترام به این موجودات را در کانون توجه قرار داده است که منجر به شرایط زندگی بهتر و مراقبت از خرها در سراسر جهان شده است.

روز جهانی خر چیزی بیش از ادای احترام به یک گونه خاص است. این روز تاثیر ساده و در عین حال عمیقی که خرها در شکل گیری تمدن ها داشته اند را یادآوری می کند.

در اصل، روز جهانی خر به عنوان شاهدی بر پیوند پایدار بین انسان ها و الاغ ها است، رابطه ای که بر اساس احترام متقابل و تاریخ مشترک بنا شده است. این روز برای دفاع از رفاه آنها، به اشتراک گذاشتن داستان های مشارکت آنها و اطمینان از حفظ میراث آنها برای نسل های آینده است.

روز جهانی الاغ روزی است که توسط فردی به نام رازق آرک تعیین شده است که نگرانی خود را در مورد حیوانات بیابانی و خشکی ابراز کرده بود. تقریبا ده سال پیش متوجه شد که هیچ کس هیچ تلاشی برای نگهداری از این حیوان ها ندارد. در حالی که خود حیوان الاغ ، کیفیت زندگی را ارتقا می دهد و کمکی برای انسان ها محسوب می شود ، به همین منظور یک گروه فیس بوکی ترتیب داده شد.

گونه های مختلف الاغ در سراسر دنیا به دیگران معرفی شد. در نهایت ایده ایجاد روز جهانی الاغ در سال ۲۰۱۸ مطرح شد که از همان موقع تا به الان این روز را جشن می گیرند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • نیایش‌های «کیخسرو» ناب‌ترین و زیباترین نیایش‌های ادب فارسی است
  • امروز روز جهانی خَر است!
  • صلح و سازش، ظرفیتی برای کاهش جمعیت کیفری
  • کنایه روزنامه جمهوری اسلامی به مهدی نصیری: برای نشان دادن بغض خود از مسئولان کشور، به تعفن شاهنشاهی پناه آورده
  • «خدای جنگ» حسین دارابی مجوز ساخت گرفت
  • تمدید اقامت دوماهه پناهجویان افغانستانی در پاکستان
  • احترام نظامی بیرانوند به هواداران پرسپولیس / فیلم
  • سازش در مزرعه به همت شورای حل اختلاف استان یزد
  • «دیوان تئاترال» روی صحنه می‌رود
  • «دیوان تئاترال» روی صحنه می‌رود